Wszystko, co należy wiedzieć o soku z pomarańczy – właściwości i zastosowanie

sok z pomarańczy

Sok z pomarańczy jest nam wszystkim znany – mnóstwo butelek znajduje się na sklepowych półkach, ale o wiele większą wartość ma ten wykonany w domowym zaciszu. Zbawienne właściwości tego złotego trunku poznał każdy, kto chciał w błyskawiczny sposób podnieść poziom witaminy C i całkowitą odporność swojego organizmu. Nie tylko w momencie spadku odporności pomarańcze i ich sok są ważne, wysoką wartość ma również w codziennej profilaktyce odporności.

Utrzymywanie odporności na wysokim poziomie jest bardzo ważne, w szczególności w zimowym okresie, kiedy to niejednego człowieka nawiedza przeziębienie, grypa lub inne schorzenia znacznie osłabiające odporność. Poszukując złotego środka, który będzie doskonałym w smaku medykamentem oraz przede wszystkim – skutecznie będzie stać na straży odporności człowieka, to właśnie użycie soku z pomarańczy jest dość dobrym sposobem. Pomarańcze mają wiele pozytywnych właściwości, co sprawia, że sok jest idealnym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy C w naszych organizmach.

pomarańcze

Cóż takiego dobrego ma w sobie sok z pomarańczy?

Z pewnością sok pomarańczowy jest doskonałym magazynem witaminy C, dlatego jest kojarzony przede wszystkim z okresem grypowym. Czy aby na pewno jest to jedyny walor, którym może poszczycić się ten owocowy napój? Z pełną świadomością odpowiedź brzmi: nie, ponieważ oprócz występującej w dużej ilości witaminie C znaleźć w nim można również inne, ważne dla zachowania homeostazy organizmu.

Witamina C

Jest to witamina z rodzaju rozpuszczalnych w wodzie, która wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego, ale również jest odpowiedzialna za lepsze przyswajanie żelaza w naszym organizmie. Dodatkowo, jest ona również potrzebna do wytarzania kolagenu – substancji tak ważnej w procesie niepowikłanego gojenia się ran. W jednej szklance soku pomarańczowego znajduje się jej aż 70mg, co daje zapotrzebowanie dzienne rzędu 90% dla osoby dorosłej.

Foliany

Są to związki wykazujące biologiczną aktywność kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Są to bardzo ważne związki, które wpływają na rozbijanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego i sercowo – naczyniowego. Foliany biorą również udział w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek oraz w większości procesów wzrostu, rozwoju i rozmnażania komórek ustroju. W jednej szklance soku pomarańczowego znajduje się zapotrzebowanie sięgające 25 procent całodobowego zapotrzebowania dla osoby dorosłej.

Potas

Jest to pierwiastek zaliczany do grupy makroelementów i elektrolitów, to znaczy, że łatwo rozpuszcza się w wodzie i zdecydowanie jest to powód, dla którego warto dbać o prawidłowy poziom tego pierwiastka w naszym organizmie. Szklanką soku z pomarańczy można zaspokoić około 1/5 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To naprawdę dużo, a jeśli dodać do tego aromatyczny smak soku – efekt mówi sam za siebie.

Polifenole

Z pewnością nie raz spotkałeś się z nazwą polifenole, które najzwyczajniej w świecie są przeciwutleniaczami stojącymi na straży naszego procesu starzenia. W soku pomarańczowym najwięcej znajduje się hesperydyny, barwnika, który jednocześnie odpowiada za kolor pomarańczy (od żółtego po pomarańczowy).

Oprócz powyższych pierwiastków, związków i makroelementów w soku z pomarańczy można znaleźć również, w śladowych ilościach błonnik, fosfor, wapń, magnez oraz witaminy: B1, B2, niacynę, B6 oraz witaminę A i K.

Łyżka dziegciu w beczce miodu – skąd gorzkość bierze się w soku z pomarańczy?

Mimo tego, że sok pomarańczowy kojarzy nam się ze słodkim nektarem, który otula nasze kubki smakowe czasem może zdarzyć się przykra sytuacja – natrafimy na sok gorzki, zupełnie nie przypominający tego z naszych wyobrażeń. Powodów, dla którego tak się dzieje może być kilka – zostaną one opisane poniżej.

Gorzknienie soku z pomarańczy jest naturalną reakcją, gdy jest on pozostawiony przez długi czas na działanie tlenu i promieni słonecznych. Najważniejszą metodą przechowywania jest chłodne i ciemne pomieszczenie, np. dolna półka w lodówce. Najlepiej jednak spożyć go bezpośrednio po sporządzeniu, np. tego samego dnia, co został wyciśnięty.
Najczęściej za gorzki smak soku pomarańczowego odpowiada sposób przygotowania, o którym można przeczytać poniżej, jednak jest to niewłaściwa obróbka. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy na szybko chcemy przygotować napój. Gdzieniegdzie wkrada się skórka lub biała błonka, która sama w sobie jest strasznie gorzka – jest to mechanizm obronny owocu.

Dobre pomarańcze to klucz do przygotowania dobrego soku pomarańczowego.

Kluczem do sukcesu, jakim jest przygotowanie wysokiej jakości soku pełnego smaku, witamin oraz makroelementów jest prawidłowy sposób przygotowania. Nie da się ukryć, że obrać pomarańczę niekiedy jest bardzo trudno, dlatego należy zwrócić uwagę na wygląd zewnętrzny pomarańczy – on jasno mówi, czy dany owoc jest dojrzały, ma pestki czy jest mocno soczysty. Wszystkie te właściwości wpływają na wartość smakową produktu końcowego, jakim jest sok.

Nie ma zdecydowanej i jedynej recepty na wyśmienity sok pomarańczowy. Najważniejszym czynnikiem, który ma bezpośredni wpływ na jakość soku to jakość pomarańczy. Na rynku spożywczym można spotkać kilkanaście rodzajów pomarańczy, z czego każda będzie miała inne właściwości – najlepsze pomarańcze można spotkać w zimowym okresie, kiedy to owoce są najsłodsze, gotowe do spożycia.

O przygotowaniu soku słów kilka – czy jest na to złoty środek?

W ofercie większości sklepów dostępny jest sok pomarańczowy w hermetycznie zamkniętej butelce, pasteryzowany, przez co dłużej może być przydatny do spożycia. Mimo dopuszczenia do sprzedaży, a co się z tym wiąże – zaakceptowaniem przeróżnych dodatków, to własnoręcznie wyciskany sok jest napojem pożądanym przez większość ludzi.

W jaki sposób przygotować własnoręcznie wyciskany sok pomarańczowy? Przepis na pyszny sok jest bardzo prosty:
1. Dobierając owoce skup się na tych, które mają widoczny „pępek”. Jest to środek owocu, który nie wygląda apetycznie z zewnątrz, ale jest znakiem, że ten owoc będzie bezpestkowy i soczysty. A to decydujący aspekt w przygotowaniu soku.
2. Sparz skórkę pomarańczy gorącą wodą. Pozwoli to na wykorzystanie skórki w innych celach, np. przygotowanie skórki kandyzowanej, która może idealnie uzupełnić ciasto. Ten proces pozwoli również na łatwiejsze obieranie owocu ze skórki, a to sprawi, że nie dostanie się ona do soku i nie zepsuje jego smaku.
3. Przekrój owoce na mniejsze części lub na połowę – w zależności od tego, jakim sprzętem się posługujesz. Sokowirówka wyciska sok z kawałków, a wyciskarka ręczna lepiej działa, gdy pomarańcza jest przekrojona na pół.
4. Aby wzmocnić smak soku pomarańczowego i sprawić, by był on bardziej wyrazisty możesz dodać odrobinę soku z cytryny, która poprawi walory smakowe soku.
5. Musisz uważać, by do soku nie dostała się skórka, więc obieranie i dzielenie należy wykonywać bardzo powoli i uważnie.

Soki z pomarańczy – ile owoców potrzebujemy, by przygotować szklankę?

Przygotowanie soku z pomarańczy jak widać powyżej to proces czasochłonny, jednak zdecydowanie wart swojej pracy – sok zrobiony własnoręcznie to pyszota! Zazwyczaj przygotowanie soku odbywa się nie tylko dla siebie, ale większej ilości osób z rodziny. Ile trzeba mieć pomarańczy w zanadrzu, by przyrządzić sok dla całej rodziny na śniadanie?

W zależności od tego jak soczysta jest pomarańcza, ilość soku wyciśniętego będzie się od siebie różnić. Dlatego podczas zakupu należy przyjąć sobie widełki, według których będziemy dobierać odpowiednią ilość owoców. Warto w sklepie zwrócić uwagę na wagę owocu – cięższa będzie mieć więcej miąższu. Jeśli chodzi o ilość pomarańczy potrzebnych na szklankę soku, będzie to ilość przypadająca na jedną osobę, a mianowicie 3 połówki standardowej wielkości pomarańczy są potrzebne do przygotowania soku. W przypadkach, kiedy nasza pomarańcza jest rzeczywiście „sucha” ilość potrzebnych owoców zwiększy się o 100%.

Zalety spożywania soku z pomarańczy.

Chcąc zdrowo żyć i pięknie wyglądać warto dodać do swojej codziennej diety spożywanie soku pomarańczowego, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zdecydowanie jest to napój, który spożywany regularnie wpłynie na dobre samopoczucie, zdrowie oraz poprawi witalność naszej skóry i włosów.

Jaki wpływ na organizm ma sok pomarańczowy i substancje w nim zawarte?
• pomaga dbać o układ sercowo – naczyniowy,
• przeciwdziała nowotworom,
• polepsza proces trawienia, co ma związek przy pozbywaniu się zbędnych kilogramów,
• działa kościotwórczo, co sprawia, że kości są mocne i silne – pomaga wapniowi umieścić się w kościach,
• poprzez działanie przeciwutleniaczy wpływa na proces starzenia się organizmu znacznie opóźniając,
• wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.

Podsumowanie: Pozytywne właściwości soku z pomarańczy mają zbawienny wpływ dla wszystkich – zarówno dla dzieci, jak również osób dorosłych. To dobry sposób na utrzymanie dobrego poziomu odporności, ale również ma doskonały smak.